Welkom La Folia Tekeningen Dracula

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Trio sonate voor twee violen en b.c op. 1 no. 12 “La Follia", 1705

Vivaldi La Follia, 1705, klik om te vergroten © Wanita Resida 2002, used with permission 15kB Deze folia is verbeeld in een kleurige mandala, die overigens geen enkele mystieke betekenis heeft, maar moet worden beschouwd als een poging om deze prachtige muziek uit te beelden.
In het midden is een klein vierkant met 8 vlakken (de oorspronkelijke 8 maten van de Folia). Daaromheen is een groter vierkant verdeeld in 16 vlakken (de 16 maten van de Folia) Dit plein wordt begrensd door enkele Venetiaanse gebouwen die in het leven van Vivaldi een rol speelden:
1. de kerk van het meisjesweeshuis, waaraan hij was verbonden op de 4 hoeken.
2. de San Marco, waar zijn vader violist was en waar hij tot priester werd gewijd
3. de San Giovanni di Bragora waar hij werd gedoopt.
De cirkel vormt het muziekstuk. Het thema en de 19 variaties zijn 20 segmenten. De duur van elke variatie komt tot uiting in het aantal graden die deze variatie op de cirkel heeft. De variaties volgen de richting van de klok en zijn in de betreffende kleuren van het deel. Elke kleur in een variatie staat voor een maat. Een gouden stip staat in de rand als scheidingsteken tussen de variaties. De vrouwenfiguren stellen het adagio, andante, allegro, vivace en larghetto voor. Hun kleuren komen terug in de variaties en hun attributen staan in de rand bij de betreffende variaties.
klik hier om een muziekfragment te beluisteren   luister naar "Variatie 1" De attributen van deze figuren zijn:
met een zandloper en rad van fortuin (of het wiel van het leven): de weemoed om de vergankelijkheid van het bestaan.
Andante, met een schedel en rozenknoppen: naast treurigheid is er ook enige vreugde.
Allegro met vlammen en bloemen (is de dominante stemming); de druiventros staat symbool voor vreugde en of extase (= wijn= extase).
Vivace, met een veer en granaatappels.
Larghetto, pijl en anjer.

Onder in het midden wordt de Follia geflankeerd door de aspecten van haar manisch-depressieve gespletenheid: de Melancholie en de Euforie.
Wilt u weten hoeveel uitvoeringen er zijn van de follia van Vivaldi? Kijk dan  hier

Alle 16 foliaverhalen